Marc Plasmans

Perfonal coach

By - admin

Wat kunnen we verwachten van het  Formule 1 seizoen in 2022?

Wat kunnen we verwachten van het  Formule 1 seizoen in 2022?

White and Blue F 1 Race Car

Met onze eigen Formule 1 wereldkampioen Max Verstappen staat Nederland weer helemaal aan top op de kaart van de autosportwereld. Het seizoen 2021 was een thriller van formaat die pas in het laatste hoofdstuk, tijdens de Grand Prix van Qatar, werd afgerond.

18 maart nadert met rasse schreden, en dus ook de start van het Formule 1 circus met de Grote Prijs van Bahrein. Laten we in deze voorbeschouwing zien uit te vinden wat er verandert en wat de algemene verwachtingen zijn.

De meest opmerkelijke wijzigingen voor 2022

De wedstrijdkalender

Er hebben nog nooit zoveel wedstrijden op de kalender gestaan als dit jaar. Vorig jaar hadden we al twee nieuwe gastlanden, de woestijnstaten Saoedi-Arabië en Qatar. Dit jaar kunnen we ook nog de grote prijs van Miami aan de lijst toevoegen.

Dit semi-stratencircuit is geen vervanging voor de GP van de Verenigde Staten in Austin, Texas. De wedstrijd in Florida is een aanvulling op het programma. Hierdoor kan de F1 karavaan ook neerstrijken op de Oostkust van de Verenigde Staten.

Het seizoen 2021 was, zelfs met een race minder dan dit jaar, het langstdurende seizoen ooit. Er was namelijk meer tijd tussen de wedstrijden in. Met maar liefst 23 races heeft het 2022 seizoen  wel het hoogste aantal koersen dat ooit werd gereden. Voor de liefhebbers van bet777 nog een extra mogelijkheid om van een uurtje extra spanning te genieten na het plaatsen van hun weddenschap op hun favoriete piloot.

Man Riding on Racing Car

De Formule 1 bolides

Terwijl in de voorgaande jaren lichte veranderingen en technische verbeteringen aan de racewagens werden uitgevoerd, zien we dit jaar een kleine metamorfose.

De reglementen van de FIA, de Fédération Internationale de l’Automobile, werden grondig gewijzigd. Vooral de richtlijnen naar de aerodynamica werd grondig aangepakt. De Formule 1 heeft, samen met FIA, nieuwe plannen uitgetekend waardoor de bolides een minder verstoorde luchtstroom veroorzaken. Dit zou vooral het achtervolgen makkelijker maken, en daarmee wordt uiteraard het racen nog aantrekkelijker voor de toeschouwer.

De wagens zullen er vooral minder hoekig gaan uitzien. De neus zal de vorm van een kogel krijgen  en de achtervleugel wordt wat meer afgerond. Ook voor de wielen komt er een aanpassing. De 18 inch wielen worden uitgerust met speciale wieldoppen om de bandenwissels nog soepeler te laten verlopen.

Deze verandering in de aerodynamica zal, samen met het minimumgewicht dat van 752 kg naar 795 kg stijgt, zorgen voor een iets lagere rondesnelheid. Maar we denken niet dat het publiek al te veel hiervan zal merken  tijdens de wedstrijd. .

En hoe kijken we tegen het nieuwe seizoen aan?

Het deelnemersveld blijft min of meer hetzelfde. Er is maar één nieuwkomer, de 22-jarige Chinese Guanyu Zhou, die zijn overstap vanuit de Formule 2 maakt. Hij wordt de teamgenoot van Valtteri Bottas die van Mercedes naar Alfa Romeo verhuist.

Zijn plaats daar wordt dan weer ingenomen door George Russell die tot vorig jaar voor Williams reed. Hij heeft de taak om topfavoriet Lewis Hamilton te ondersteunen, en tegelijk extra punten te sprokkelen voor het constructeurs-kampioenschap.

Onze Max Verstappen blijft samen met Sergio Pérez aan het stuur voor de Red Bull renstal. We kunnen als Nederlandse autosport-liefhebbers alleen maar hopen dat onze wereldkampioen ook dit jaar blijft verrassen. En dat we van een seizoen kunnen genieten waar het voor de pioten veilig mag verlopen terwijl we hun inspanningen mogen bewonderen.