Marc Plasmans

Perfonal coach

By - admin

Mindfulness Meditatie

Wat is Mindfulness Meditatie? Omdat mindfulness zelf de basis is van mindfulness meditatie, laten we daar beginnen. Mindfulness is bewust aandacht schenken aan het huidige moment met vriendelijkheid en nieuwsgierigheid.

Mindfulness is een niet-religieuze, niet-dogmatische praktijk met wortels die kunnen worden verbonden met de oosterse contemplatieve praktijk. Vandaag de dag wordt mindfulness beoefend door mensen over de hele wereld, met vele verschillende talen, culturen en spirituele overtuigingen.

Wat is Mindfulness Meditatie?

Het werk van elke mindfulness beoefening is om onze aandacht te brengen naar het huidige moment. Terwijl de geest een grote tijdreiziger is, die een project plant of zich de geboorte van een kind of het boodschappenlijstje herinnert, is het lichaam altijd precies waar het is. Dus, als we oefenen om thuis te komen in het huidige moment, gebruiken we het lichaam als een anker voor wat er werkelijk gebeurt hier, op dit moment.

In dit moment…
Kun je de sensatie van je voetzolen voelen ?
Kun je het gevoel in je borst opmerken?
Kun je je ademhaling opmerken?

Door thuis te komen bij het lichaam en de zintuigen, cultiveren we een bewustzijn van het leven zoals we het leven, van moment tot moment. Dit is mindfulness.
Mindfulness kent zowel formele als informele praktijken.
Wanneer we mindfulness formeel beoefenen, nemen we de tijd om te stoppen voor een bepaalde tijd en aandacht te schenken aan de drukte van onze dag. Formele mindfulness meditatie oefeningen omvatten geleide en ongeleide meditatie, ademhalingsoefeningen, bodyscans, mindful bewegen, mindful wandelen, en mindful eten. Met deze formele oefeningen bouwen we de spieren op van gerichte aandacht en compassievol inzicht. (We zullen hieronder meer vertellen over hoe.)

Mindfulness kan ook informeel beoefend worden, temidden van de drukte en het gewoel van onze dagen. We oefenen mindfulness informeel wanneer we diep ademhalen voordat het zien van een klant of het veranderen van een luier, als we gewoon bewust worden van het gevoel van het lopen op de aarde of vloer of stoep, als we de kleur en de smaak van onze lunch op te merken, als we letten goed op als we vouwen de was, en als we een moment kunnen nemen om te kijken in de ogen van een geliefde aan het eind van een hectische dag. Deze momenten van mindfulness zijn ook belangrijk. Hoewel we misschien geen speciale kleding dragen, of vredig op een bergtop zitten, oefenen we toch bewustzijn van het huidige moment door de eisen van een normale dag.

Informele beoefening kan een buitengewone manier zijn om meer diepte en plezier te brengen in repetitieve taken en als een hulpbron voor tijden waarin het leven bijzonder zwaar wordt.

Kan ik ademhalen als ik me realiseer dat ik een fout heb gemaakt? Kan ik de sensaties in mijn maag opmerken wanneer ik “ja” zeg tegen iets terwijl ik eigenlijk “nee” wil zeggen? Deze momenten van mindfulness cultiveren een sterkere relatie met onszelf, ons lichaam, en ons eigen weten.

(Als je inspiratie wilt om je dagelijks meer mindful te maken, de gratis Dagelijkse Kalmte Kalender hier staat vol met ideeën).

Mindfulness meditatie: Hoe te beginnen

Mindfulness meditatie is elke formele meditatie beoefening die we doen met de bedoeling om onszelf terug te brengen naar het huidige moment, door middel van onze gerichte aandacht. De duur van de formele oefening kan variëren van een paar minuten tot een uur, met de mogelijkheid om veel langere perioden van ononderbroken stilte aan te houden. Begin waar je bent. Zelfs twee minuten per dag kunnen een aanzienlijk verschil maken voor onze gemoedsrust en ons gevoel van welzijn.

De eerste stap om met mindfulness meditatie te beginnen is het kiezen van het juiste moment. Experimenteer. Probeer het ’s morgens vroeg. Probeer het na de lunch. Probeer het voor het slapen gaan. Probeer het tijdens je woon-werkverkeer (als je niet rijdt).

Begin met twee minuten, of twintig. Wat je voelt is beheersbaar voor nu.
Verken en experimenteer vervolgens met verschillende vormen van mindfulness meditatie om de oefening – of mix van oefeningen – te vinden die het beste bij je past.

Verschillende vormen van mindfulness meditatie

Begeleide meditatie – De eenvoudigste manier om een mindfulness meditatie praktijk te beginnen is met een leraar. Niet iedereen kan echter gemakkelijk naar een meditatieles gaan, dus de Calm app is onze manier om mindfulness meditatielerares Tamara Levitt altijd en overal beschikbaar te maken. Alle geleide meditaties van Tamara in de app zijn mindfulness meditaties. Ze zal je zachtjes begeleiden met haar woorden en geruststellende stem, zodat je op het juiste spoor blijft.

Loopmeditatie – Wanneer je loopt met intentie en diepe aanwezigheid, beoefen je een vorm van mindful mediteren. Door je bewust te worden van je stappen en je omgeving keer je terug naar het nu.

Mindful eten – Eten met volledige aandacht door onze zintuigen kan een meditatieve mindfulness beoefening zijn. Dr. Michelle May geeft een masterclass in Mindful eten in de Calm app. Als je geïnteresseerd bent in het combineren van maaltijden met actieve mindfulness meditatie, denken we dat het een nuttige luisterbeurt is.

Mindful bewegen – Aandacht besteden aan je lichaam en de sensaties terwijl je beweegt is een andere vorm van mindfulness meditatie.